Bişkek Eğitim Müşavirliği

Özel Öğrencilik Statüsü

1. Özel Öğrencilik Statüsü Nedir?

Yurt dışında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimleri süresince her türlü masrafları kendi imkanları, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanan öğrenciler özel öğrenci olarak tanımlanmaktadır. Bir ön lisans, lisans ya da yüksek lisans öğrenimi amacına yönelik dil öğrenimi de özel öğrencilik statüsü sağlamaktadır. Açıköğretim, uzaktan öğretim, sertifika, extension gibi programlar özel öğrencilik statüsü sağlamamaktadır.

Öğrenim görülecek yükseköğretim kurumunun YÖK tarafından tanınıyor olması şartı aranır.

2. Özel Öğrencilik Statüsünün Tanınması ve Buna Bağlı Haklar

2.1. Özel öğrencilik statüsünün tanınması; askerlik erteletme ve  benzeri öğrenciliğe bağlı bazı haklardan yararlanma yönünden, başvuran öğrencinin Ataşeliğimiz yetki ve görev bölgesinde gördüğü öğrenimin geçerli olduğunun Ataşeliğimizce onaylanması anlamına gelmektedir.

2.2. Ataşeliğimiz yetki ve görev bölgesinde öğrenim gören öğrencilerin özel öğrenci statüsünü elde edebilmeleri ve sağladığı haklardan faydalanabilmeleri, özel öğrencilik statülerinin Ataşeliğimizce tanınmasına bağlıdır.

2.3. Tanıma işlemi öğrenciye, askerlik erteletme, harçsız pasaport işlemi için öğrenci belgesi talep etme gibi haklar sağlar.

2.4. Özel öğrencilik statüsünün tanınmasını isteyen öğrencilerin, öncelikle ´Özel öğrencilik başvurusu´ başlığı altında istenen belgelerle birlikte posta yoluyla Ataşeliğimize başvurmaları gerekmektedir.

2.5. İlgili askerlik şubesiyle yapılacak yazışma sonrasında, askerlik yönünden öğrenimini sürdürmesine engel bakaya ya da yoklama kaçağı gibi bir hallerinin olmadığı anlaşılanların, diğer şartları da taşımaları kaydıyla öğrencilik tanıma işlemi yapılmaktadır.

2.6. Sadece özel öğrencilik statüsü tanınmış olan öğrenciler için askerlik tecil/tehir işlemleri yapılmakta, öğrenci ve pasaport belgesi düzenlenmektedir. Özel öğrencilik statüsü henüz tanınmamış bir öğrenci için bu işlemler yapılmamaktadır.

2.7. Özel öğrencilik statüsü tanınmış öğrencilerin, bu statülerinin devamı ve sağlanan haklardan faydalanabilmeleri için;

  • Her dönem başında kayıt belgesi, dönem sonunda ise not döküm belgesi asıllarını Ataşeliğimize göndermeleri,
  • Adres değişikliği, öğrenimin bırakılması, mezun olunması ve benzeri değişiklikleri yazılı olarak derhal Ataşeliğimize bildirmeleri,

 gerekmektedir.

2.8. Ataşeliğimizce özel öğrencilik statüsünün tanınmış olması, öğrenim görülen yüksek öğretim kurumlarının denkliğinin tanındığı/tanınacağı anlamına gelmemektedir. Yurt dışından alınan yükseköğretim diplomalarının denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmaktadır. 

3. Özel Öğrencilik Statüsü Tanınmayanlar

Yurt dışında öğrenimleri süresince her türlü masraflarını, kendi imkânları ile karşılayan ya da öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılananlardan;

·     Uzaktan/açık öğretim, sertifika programı şeklinde ya da devam zorunluluğu olmayan Yükseköğretim Kurumlarında öğrenim görenler,

·     Ön lisans ve lisans eğitimi için kayıt tarihi, lisansüstü eğitim için kayıt kabul tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten sonra olanlar ile askerlikleri ertelenemeyenler ve askerliğini yapmamış olanlardan bitirdikleri öğrenim seviyesiyle aynı veya daha alt seviyede öğrenim görmek isteyenler,

·     Devletin sağladığı herhangi bir burs veya maddi destek karşılığında zorunlu hizmetle yükümlü olup zorunlu hizmetini yaptığını, karşılığını ödediğini, taksitle ödemede anlaştığını veya ertelettiğini belgelendiremeyenler,

·     Bir ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenim amacına yönelik olmayıp tamamen isteğe bağlı olarak dil öğrenimi görenler, özel öğrencilik kapsamında değerlendirilmez.

4. Özel Öğrencilik Başvurusu ve Başvuruda İstenen Belgeler

Özel öğrencilik başvurusu öğrenim görülecek ülkenin bağlı bulunduğu yurt dışı temsilciliğine yapılır.

Özel öğrencilik başvurusu için aşağıdaki belgeler istenir:

a) Özel Öğrenci Bilgi Formu , 

b) Kimlik veya pasaport fotokopisi,

c) Diploma, mezuniyet belgesinin aslı veya E-devletten alınacak bir önceki öğrenim/lere ait mezuniyet belgesi (Mezun olunan aşama yurt dışında bir ortaöğretim kurumu ise eğitim müşavirlikleri/ataşeliklerinden veya il milli eğitim müdürlüklerinden alınacak denklik belgesi ya da yükseköğretim kurumu ise YÖK'ten alınacak denklik belgesi ile birlikte ibraz edilmelidir),

d) Yükseköğretim Kurumuna kayıt edildiğine dair Resmî kayıt belgesi, 

e) E-devletten veya askerlik şubesinden alınacak askerlik durum belgesi.

Bu Usul ve Esaslardaki hükümlere aykırı olmamak kaydıyla istenecek belgeler için yurt dışı temsilciliklerince ek şartlar getirilebilir. Bu şekilde getirilecek ek şartlar ve başvuru usulüne ilişkin diğer hususlar yurt dışı temsilciliği tarafından ilan edilir.

5. Askerlik Erteleme İşlemleri

Özel öğrencilerin askerlik erteleme işlemi, lisans öğrencilerinin okula kayıt tarihinden önce, lisansüstü öğrencilerinin kayıt kabul tarihinden önce yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olmamaları şartıyla, yurt dışı temsilciliği tarafından başlatılır.

Ön lisans ve lisans eğitimi için kayıt tarihi, lisansüstü eğitim için kayıt kabul tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldığı tarihten önce olanların erteleme işlemi yapılır.

Ön lisans, lisans veya lisansüstü öğrenim aşamalarına katılmak için Yükseköğretim Kurumu tarafından zorunlu tutulan yabancı dil hazırlığı dışındaki dil öğrenimleri için Askeralma Yönetmeliği uyarınca askerlik ertelemesi yapılmaz.

6. Özel Öğrencilik Yükümlülükleri

Özel öğrenciler;

a) Her dönem başında  öğrenci durum belgesi asıllarını Müşavirliğimize getirmekle,

b) Adres, telefon değişikliği, öğrenimin terk edilmesi, mezun olunması, bir üst öğrenime geçilmesi ve benzeri değişiklikleri yazılı olarak derhal Müşavirliğimize bildirmekle yükümlüdür.

7. Özel öğrenciliğin sonlandırılması

Özel öğrencilerden;

a) Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu belirlenenler ile Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı zararlı sayılan fiil ve hareketlerde bulunan veya bu çeşit faaliyetlere katıldıkları belirlenenlerin,

b) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veya öğrencilik onur ve saygınlığını kıracak davranışta bulunanların,

c) Herhangi bir sebeple öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumuyla ilişiği kesilenlerin,

ç) Bölgesindeki yurt dışı temsilciğinin talimatını dinlememekte ısrar edenlerin,

d) Askerlik hizmetini yerine getirmemiş olanlardan ön lisans ve lisans öğrenimi için 28, yüksek lisans öğrenimi için 32 ve doktora öğrenimi için 35 yaşın doldurulduğu yılın sonunda öğrenimini tamamlamamış olanların,

e) Öğrenimi terk edenlerin,

f) Öğrenim durumunu belgelendirmeyen veya en fazla iki dönem sonunda öğrenim durumunu güncellemeyenlerin,

g) İki yıl üst üste başarısız duruma düşenlerin özel öğrenciliği müşavirliğimiz tarafından sonlandırılır.

 

Özel öğrenciliğe dair açıklamalar ve başvuruda istenen belgeler, web sayfamızın özel öğrenci başlığı altında yer almaktadır. Başvuru yapacak öğrencilerimizin, bu açıklamaları dikkatle okuyarak istenen belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurup bizzat Müşavirliğimize getirmeleri gerekmektedir. Eksik evrakla yapılan başvurular kabul edilmemektedir.  

 

720040, Moskovskaya Caddesi No 89, Bişkek/KIRGIZİSTAN - 00996 312 627312 00996 312 627313

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.