Bişkek Eğitim Müşavirliği

Sık Sorulan Sorular

Özel öğrencilik nedir?

Yurt dışında öğrenimleri süresince her türlü masrafları, kendi imkânları, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılananlara özel öğrenci denir.

Özel öğrenciliği tanıtmak zorunda mıyım?

Erkek öğrencilerin askerlik ertelemeleri, öğrencilerin pasaport yenilemeleri, Türkçe belge almaları özel öğrencilik tanıtıldıktan sonra yapılır. Özel öğrenciliği tanınmayanlara ise herhangi bir işlem yapılmaz, dolayısıyla bu işlemleri yapmak için özel öğrenciliğin tanıtılması gerekmektedir.

Özel öğrenciliğimi tanıtmazsam ne olur?

Öğrenci olarak pasaport alma işlemi, askerlik tecil işlemi ve diğer resmi işlemler yapılmaz.

Özel öğrenciliğimi tanıtmazsam Kırgızistan´da aldığım diplomada sorun olur mu?

Yurt dışında alınan yüksek öğretim diplomalarının denkliği YÖK tarafından yapılmaktadır (2547 sayılı Kanun). Yurt dışında öğrenim yapacak veya yapmakta olanların özel öğrenciliklerinin tanınması, onların yurtdışında aldıkları diploma ve derecelerin denkliklerinin ülkemizde mutlaka tanınacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte özel öğrenciliğini tanıtmayanların Kırgızistan'dan alacakları diplomalarda sorun olacağı anlamı çıkarılmamalıdır. Kırgızistan yetkili makamlarınca tanınan üniversitelerde örgün eğitim kurumlarına devam etme mecburiyeti vardır.

Özel öğrencilik başvurusunu nereye yapabilirim?

T.C.Bişkek Eğitim Müşavirliğine.

Başvuruyu ne zaman yapmalıyım?

Özel öğrencilik başvurularının eğitim-öğretim yılı başında yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte geciken başvurular da işleme alınmaktadır.

Başvuruyu yaptığım an öğrenciliğim tanınmış sayılır mı?

Hayır, öğrenciliğiniz Müşavirliğimizce gerekli işlemler tamamlanıp, adınıza özel öğrenci Tanıma Fişi düzenlendikten sonra tanınmış sayılır.

Öğrenciliğimi kim tanıyor?

T.C.Bişkek Eğitim Müşavirliği.

Öğrenciliğimin tanınması ne kadar süre alıyor?

Belgeleriniz tam ve geçerli durumda ise öğrenciliğinizin tanınması 2 gün içerisinde yapılır.

Dosyam açılınca ne yapmalıyım?

Dosyanızı işler durumda tutmanız gerekli. Bunun için öğrenime devam ettiğiniz müddetçe eğitim öğretim yılı başında öğrenci belgesi, yılın sonunda ise başarı durum belgesini Müşavirliğimize göndermeniz gerekmektedir.

Dosyamın açılmasının pratik yararları nelerdir?

Yurt dışında özel öğrenciliği tanınan ve Eğitim Müşavirliklerinde dosyası açılanların askerlik erteleme işlemleri, öğrenci olarak pasaport alma işlemi, öğrenci belgesi alma ve öğrenciliğiyle ilgili resmi makamlara hitaplı işlemleri yapılır.

Pasaport süremi nasıl uzattırabilirim?

Devam ettiğiniz eğitim öğretim yılına ait öğrenci belgesi ile Müşavirliğimize müracaat etmeniz halinde Pasaport uzatma belgesi verilir, bu belge ve Konsolosluk şubesince talep edilen diğer belgelerle Konsolosluk şubesinden pasaport başvurusu yapabilirsiniz.

Askerlik ve pasaport işlemlerini kaç yıl süreyle devam ettirebilirim?

- Hazırlık veya telâfi öğrenimi yapanlara okullarınca gerekli görülen izin verilir. Hazırlık sınıfları ile intibak programlarında geçirilen süreler, azamî öğrencilik sürelerine dahil değildir (İlgili yönetmelik, Askeralma Yönergesi, Md:15).
- Lisans öğrencilerin askerliklerinin yurt dışı temsilciliklerince tanınmasına müteakip öğrenimlerine devam ettikleri sürece 29 yaş sonuna kadar ertelenebilecektir.
Yüksek lisans öğrenimi için 2 yıl süre tanınır. özüre dayalı olarak bu süre 1 yıl uzatılabilir.
- Doktora düzeyindeki öğrenimler için 3 yıl süre tanınır. özüre dayalı olarak bu süre 2 yıl uzatılabilir. Kayıtları dondurulanların bu süreleri, tam yıla tamamlanarak azamî öğrencilik süresine eklenir. Bu süre, iki yılı veya dört dönemi geçemez (Askeralma Yönergesi).
- Lisans seviyesinde 29 yaş, lisansüstü seviyede 35 yaş sonuna kadar öğrenimini tamamlamayanların askerlik ve pasaport işlemlerinin Müşavirliğimizce yapılması mümkün olamamaktadır.

Öğrenci dosyam kapatıldıktan sonra askerlik ve pasaport işlemlerimi nerede yaptırabilirim?

Özel öğrencilik dosyası kapatıldıktan sonra askerlik ve pasaport işlemleri normal vatandaşlar gibi Konsolosluk şubesince yapılır.

Öğrenci dosyam açık. Askerliğim tecil mi, tehir mi edilecek?

Ön lisans ve lisans eğitimi görüyor iseniz TECİL, lisansüstü eğitim görüyor iseniz SEVK TEHİRİ yapılmaktadır.

Tecil: Ön Lisans veya Lisans seviyesinde öğrenim görmekte iseniz özel öğrenciliğinizin tanınmasına müteakip askerlik tecil işlemini de Eğitim Müşavirliğinden yaptırmanız gerekmektedir. Bu işlem için öğrenci belgesi ile Türkçe tercümesi getirmeniz, askerlik ertelemesi için Tebliğ-Tebellüğ Belgesi ve Taahhütname doldurmanız gerekir. Bu belgelere istinaden Müşavirliğimizce Öğrenci Durum Belgesi düzenlenerek askerlik şubenize gönderilir.

Sevk Tehiri: Lisansüstü öğrenimlerine devam eden öğrenciler için askerlikleri Millî Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığınca sevk tehiri işlemi yapılır. Sevk tehiri yaptırmak isteyen öğrenciler Müşavirliğimize müracaat ederek öğrenim belgeleri ve askerlik durum belgesi ibraz etmeleri halinde işlem yapılır.

Öğrenci dosyam açık. Lisans eğitimimi tamamladım. Lisansüstü eğitime başladım/başlıyorum. Dosyamın devamı için ne yapmalıyım?

Lisansüstü öğrenime kabul edildiğinize veya eğitiminizi tam gün olarak sürdürdüğünüze dair okul yazısının aslı, Yedek Subay Aday kararınız ve yükseköğretim diplomanızın denkliği ile birlikte Müşavirliğimize posta yoluyla veya şahsen başvurunuz.

Askerlik kararımı nasıl aldırabilirim?

Yurtdışında bağlı bulunduğunuz Büyükelçiliklerin Konsolosluk şubesine, yurtiçinde askerlik şubelerine başvurabilirsiniz.

Önlisans/Lisans/Master/Doktora diplomamın denkliğini nerede yaptırabilirim?

Yükseköğretim diplomalarının denkliği sadece Türkiye´de ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Denklik Birimi tarafından yapılmaktadır.
Telefon: + 90.312.298.7142
Faks: + 90.312.266.5060
E-posta: denklik@yok.gov.tr
Adres: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 06539 Bilkent / ANKARA

Kimlerin, hangi durumlarda öğrencilikle ilişiği kesilir?

- Lisans öğrenimi görenlerin 29, lisansüstü öğrenim görenlerin 35 yaşını doldurdukları yılın sonunda,
  öğrenimini tamamlayanların,
- İki yıl üst üste başarısız duruma düşenlerin,
- Öğrenimi bırakanların,
- Öğrenime devam etmeyenlerin,
- Öğrenim durumunu belgelendirmeyenlerin,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veya öğrencilik onur ve saygınlığını kıracak harekette bulunanların,
- Mevzuata göre ülke için zararlı sayılan fiil ve hareketlerde bulunan veya bu çeşit faaliyetlere katıldıkları belirlenenlerin,
- Öğrenim gördüğü kurumun kurallarına aykırı hareketinden dolayı öğrenim kurumuyla ilişiği kesilenlerin,
- Bölgesinde bulunduğu müşavirliğin, ataşeliğin veya konsolosluğun talimatını dinlememekte ısrar edenlerin ,
- Öğrencilik dışında bir işle meşgul olanların (Askeralma Yönergesi, İlgili yönetmelik) ilişikleri kesilir.

Kimlerin öğrenciliği tanınmaz?

- Öğrenim görülecek ülkece tanınmamış olan kurumlarda öğrenim görenlerin,
- Açık yüksek öğretim yapan veya devam zorunluluğu bulunmayan kurumlara kayıtlı olanların,
- Askerlikleri ertelenemediğinden, askerliğini yapmamış olanlardan bitirdikleri öğrenim seviyesi ile aynı veya daha alt seviyede bir öğrenim görmek isteyenlerin (Askeralma Yönergesi).

Askerliği uzatmak için dil öğrenimi görmek veya üniversite öğrenimi görmek mi gerekiyor? Mesela bilgisayar eğitimi görüp askerliğimizi uzatabilir miyiz?

Dil eğitimi ya da lisans eğitimi ile askerliği ertelemek mümkündür, ancak bilgisayar vesaire kurslarla mümkün değildir.

Öğrenimimi tamamlayınca ne yapmalıyım?

Öğreniminizi tamamladığınıza dair belgeleri Müşavirliğimize göndererek mutlaka dosyanızı kapattırınız.

Öğrenimimi tamamlamadan okuldan ayrılırsam ne yapmalıyım?

Müşavirliğimize bir dilekçe göndererek mutlaka dosyanızı kapattırınız ve ilgili Askerlik Şubesine yoklama için gidiniz.

İşçi statüsüne geçiyorum/geçtim. Ne yapmalıyım?

Müşavirliğimize bir dilekçe göndererek mutlaka dosyanızı kapattırınız.

Bakaya durumdayım. Ne yapmalıyım?

Kırgızistan´da eğitiminize bakaya kaldıktan sonra başladıysanız, konsolosluğumuza başvurarak bakaya ifadesi veriniz. Elde edeceğiniz Kovuşturmaya Yer Olmadığı ya da Beraat Kararı´nı özel öğrencilik başvurusu yaparken kullanınız. Tekrar bakaya kalmamak için öğrencilik başvurunuzu yapmakta acele ediniz. Eğer Kırgızistan´daki eğitiminize bakaya kalmadan önce başladıysanız özel öğrencilik başvurusunda bulununuz. Bu durumda, Kırgızistan´da eğitime ilk başladığınız tarihten bugüne kadar öğrenci olduğunuzu belgelendirmeniz gerekmektedir.

720040, Moskovskaya Caddesi No 89, Bişkek/KIRGIZİSTAN - 00996 312 627312 00996 312 627313

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.